Jeugd aan het elastieken

Zorg en ondersteuning voor kinderen en jongeren met psychische problemen moeten volgens MIND dichtbij, tijdig, goed en passend zijn. Het is belangrijk dat hierbij de zorgvraag en wensen van kinderen en jongeren (en hun ouders) centraal staan en dat zij ondanks hun problemen zoveel mogelijk hun leven kunnen blijven leiden zoals ze dat deden (denk aan opleiding, vrienden en werk). Om dit te realiseren moet er niet in hokjes worden gedacht, maar moeten professionals uit de jeugd-ggz, het onderwijs en andere domeinen goed samenwerken. Daarbij moet steeds leefwereld van kinderen, jongeren en de ouders het vertrekpunt vormen. Dit kan echter alleen als jongeren zelf en hun ouders direct worden betrokken bij alle facetten en beslismomenten van het zorgproces. In 2023 hebben we ook weer op verschillende manieren aandacht gevraagd voor de jeugdzorg en de lange wachtlijsten daarin. We voerden zelfs actie bij de Tweede Kamer hiervoor. En we stelden een plan op voor de aanpak van de wachttijden met concrete acties om jongeren/kinderen en hun gezin te ondersteunen tijdens het wachten op jeugdhulp.

Voor jongeren is deze tijd behoorlijk complex. Psychische problemen worden vaak niet (h)erkend door de jongeren zelf. We werken er bij MIND hard aan om op verschillende manieren jongeren te stimuleren om te praten over hun psychische klachten. Dit doen we via evenementen, samenwerkingsverbanden met andere gezondheidsfondsen (zoals de SGF) en via onze eigen voorlichtingskanalen. Zo hebben we bijvoorbeeld op onze social media kanalen en op YouTube de campagne Psychische klachten in 1 minuut geplaatst. Termen als PTSS en ADHD vliegen je soms om de oren. Niet iedereen weet wat dit betekent, en zeker voor jongeren kan dit nieuwe informatie zijn. Daarom hebben wij 5 voorlichtingsvideo's laten maken over diverse mentale gezondheidsonderwerpen. De video's sluiten goed aan bij jongeren: ze zijn kort (1 minuut), bevatten interessante animaties en zijn eenvoudig te begrijpen. De video's geven bovendien aan waar je terechtkunt als je meer informatie wilt of hulp zoekt.

MIND Young

MIND Young bestaat in 2023 uit vier onderdelen, te weten het MIND Young digitale platform, de MIND Young Academy, de MIND Young Studio en de samenwerking met MIND Us. Hieronder gaan we op de verschillende onderdelen dieper in. De jeugd groeit op in een steeds ingewikkeldere wereld, waardoor de kans groter is dat jongeren psychische problemen krijgen. Daarnaast wordt steeds duidelijker dat mentale problemen vaak hun oorsprong in de jeugd hebben. Hoe eerder jongeren over hun psychische problemen praten, hoe eerder ze hulp kunnen zoeken. Dit kan voorkómen dat hun problemen uitmonden in ernstige psychische klachten. Het helpt daarbij niet dat de zorg voor onze jeugd zeer veel schrijnende, organisatorische en financiële problemen kent, zowel in de ggz als breder in het sociale domein en onderwijs. Deze problemen worden steeds zichtbaarder en er is veel maatschappelijke, politieke en juridische aandacht voor. MIND is er vanzelfsprekend voor iedereen, maar kiest ervoor om de jongerendoelgroep extra aandacht te geven. MIND Young vormt met een digitaal jongerenplatform, waaronder een website met voorlichting, de anonieme hulpverlening van MIND Korrelatie, een groeiend social media-netwerk en de samenwerking met MIND Us, de basis voor de activiteiten rondom jeugd.

OpenUp

Van 2 tot en met 10 oktober 2023 vond de #OpenUp week voor de zevende keer plaats. Stichting MIND werkte ook dit jaar weer samen met HUMAN en 3FM, en ook EO jongerenplatform BEAM deed mee. Tijdens #OpenUp worden er via de radio en online verhalen gedeeld van bekende en onbekende mensen over hun mentale gezondheid. Hierdoor stimuleren we jongeren te praten over hun mentale klachten. Daarnaast is er voor de #OpenUpweek door 3Vraagt (onderdeel van het Een Vandaag opiniepanel) een peiling gedaan onder jongeren, waaruit bleek dat 1 op de 5 jongeren medicatie neemt voor mentale klachten en een even grote groep alcohol of drugs. Het thema voor #OpenUp was dit jaar dan ook gericht op mentale weerbaarheid.

De MIND Young Academy

Stichting MIND werkt al 8 jaar samen met de organisatie Diversion in de MIND Young Academy. Via de MIND Young Academy worden jonge ervaringsdeskundigen op het gebied van psychische gezondheid opgeleid tot maatschappelijk 'leiders', oftewel peer educators. Ze geven lessen op middelbare scholen en mbo's, breken via hun eigen persoonlijke verhalen het gesprek open over psychische gezondheid en wijzen andere jongeren de weg naar (anonieme) hulp. Sinds 2016 hebben wij met de MIND Young Academy al 826 klassen bereikt binnen het voortgezet onderwijs en mbo en daarmee ongeveer 16.520 jongeren. Specifiek voor het schooljaar 23-24 bereiken wij 113 klassen. Op 17 april 2023 werd een artikel gepubliceerd over de MIND Young Academy op de website van Brandpunt+. Journalist Zoran Bogdanovic schreef het stuk naar aanleiding van een lesbezoek bij één van de lessen van de MIND Young Academy. In het artikel wordt benadrukt waarom het zo belangrijk is dat er op school ruimte is om te praten over je mentale gezondheid en welke rol peer educators hierin kunnen hebben. Naar aanleiding van het artikel hebben wij veel positieve reacties ontvangen. Op 21 mei 2023 stond de MIND Young Academy in de schijnwerpers tijdens een fragment in het tv-programma 'Eén tegen 100'. In het fragment gaven twee van onze peer educators de tweede les van het lesprogramma aan studenten op MBO Utrecht. Bij de les was ook presentator Humberto Tan aanwezig, die de impact en openheid van het programma ervoer en in gesprek ging met de peer educators. Het fragment is hier te bekijken.

De gezonde generatie

De mentale gezondheid van onze jeugd staat onder druk. Veel jongeren hebben te maken met ongezonde stress en druk. Door school, ouders en in sociale context. Daarom richten we ons op een weerbare generatie die opgroeit in een mentaal gezonde omgeving die hen (onder)steunt, bijstaat en stimuleert. Dit doen we door jongeren te versterken, een mentaal gezonde omgeving te stimuleren en de maatschappelijke norm rond presteren te veranderen. De Gezonde Generatie is een initiatief van 23 gezondheidsfondsen die samen investeren in de gezondheid van toekomstige generaties. Het doel: de Nederlandse jeugd is in 2040 de gezondste van de wereld, fysiek, sociaal en mentaal.

In 2023 ontwikkelden we de campagne Samen druk verlagen: www.samendrukverlagen.nl. Deze is begin 2024 gelanceerd. Steeds meer jongeren ervaren druk, daar is men zich wel van bewust. Met deze campagne willen we mensen in de omgeving van jongeren bewust maken van het feit dat zij hier een rol in spelen. We houden de maatschappij een spiegel voor met de vraag: 'hoe kun jij de druk voor jongeren verlagen?' We geloven dat de sociale omgeving een belangrijke rol speelt bij het verminderen van (chronische) stress en druk in het leven van kinderen en jongeren.

MIND Us

30 maart 2022 is Stichting MIND Us officieel gelanceerd door Koningin Máxima tijdens een werkbezoek in Rotterdam. MIND Us wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is. Koningin Maxima bracht in 2023 weer diverse werkbezoeken in haar rol als erevoorzitter die heel inspirerend waren, vooral ook voor de jongeren. Een ander noemenswaardig feit is dat MIND Us in samenwerking met het Ministerie van VWS een dialoogsessie heeft georganiseerd. Tijdens deze sessie gingen jongeren met demissionair staatssecretaris van Ooijen én met elkaar het gesprek aan over hun mentale gezondheid. Belangrijke thema's die werden besproken waren de prestatiegerichte samenleving, het (onzekere) toekomstperspectief en de individualisering van de samenleving. Ook de positieve en minder positieve effecten van social media kwamen aan bod: hoe kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat jongeren elkaar vaker fysiek ontmoeten en minder online? Daarom werken MIND en MIND Us, samen met een brede coalitie aan partijen, momenteel hard aan het tot stand brengen van een digitaal platform, waar jongeren met al hun vragen over mentale gezondheid terecht kunnen. MIND brengt hier de ervaring in voorlichting over mentale gezondheid in, en een directe link naar MIND Korrelatie voor de jongeren die in contact willen met een professional. De verhalen van jongeren die MIND Us in diverse projecten ophaalt helpen MIND weer om zich met volle kracht in te zetten voor de belangenbehartiging van jongeren met een psychische kwetsbaarheid.

Meer informatie over MIND Us is te vinden op de website van Stichting MIND, maar natuurlijk ook op die van MIND Us.

MIND Us maart 2024