Dienke Bos

Mentale gezondheid is nog nooit zo vaak in het nieuws geweest als het afgelopen jaar. Het aantal mensen met psychische klachten stijgt, jongeren ervaren in zeer hoge mate stress en prestatiedruk en toegang tot de ggz komt steeds verder onder druk te staan. Het zijn alarmerende cijfers, die het werk van MIND urgenter dan ooit maken.

2023 stond voor MIND als organisatie in het teken van bestuurlijke transitie. Na het vertrek van oprichtster Marjan ter Avest, heeft Dianne Burger MIND ad interim geleid tot mijn start in juni. Ik heb MIND in de eerste maanden leren kennen als een enorm veelzijdige organisatie, waar medewerkers, leden en vrijwilligers met enorme gedrevenheid werken aan betere (toegang tot) ggz en een mentaal gezonder Nederland.

Niemand heeft alle antwoorden en geen enkele individuele organisatie heeft dé oplossing voor de vaak meervoudige problemen die veel verder strekken dan mentale gezondheid waar mensen met psychische klachten en hun naasten mee te kampen hebben. Die complexiteit vraagt om één ding: samenwerking. Bij MIND doen we dat binnen onze drie organisatieonderdelen: de vereniging MIND Platform als koepel van de belangrijkste cliënten-, familie- en naastenorganisaties in de ggz, Stichting MIND als fondsenwerver en voorlichter en MIND Korrelatie als hulplijn voor iedereen die vragen heeft over psychische of psycho-sociale kwesties.

De eerste zeven maanden die ik in 2023 met MIND heb mogen optrekken, leerden mij vooral dat MIND immer moedig voorwaarts gaat, wat er ook gebeurt. Met veel trots blikken wij in dit jaarverslag dan ook terug op onze activiteiten in 2023.

Dienke Bos, directeur-bestuurder MIND